Päätin myös ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilla gluteenittomien sämpylöiden tekoa, itseäni ajatellen. Tottapuhuen ajattelin etteivät ne onnisuisi kuitenkaan, mutta ihan hyviähän niistä tuli! Itsehän syön pääsääntöisesti gluteenitonta ruokaa, mutta pahan paikan tullen voin silloin tällöin syödä myös hieman vehnää. En siis ole keliaakikko, enkä myösään tämän uuden laihdutustrendin seuraaja, mutta mikäli en halua kärsiä vatsavaivoista ja pahimmassa tapauksessa jäädä kotiin sen sijaan että menisin töihin tai kouluun, minun on valitettavasti pyrittävä syömään pääasiassa gluteenitonta ruokaa.
![]() |
Pehmeät Juustoiset Sämpylät (n. 13 kpl) |
5 dl maitoa, käytin laktoositonta
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
0,5 dl oliiviöljyä
1,5-2dl Emmental -juustoraastetta, käytin laktoositonta
n. 4 dl sämpyläjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna voiteluun
Nostata taikinaa vedottomassa paikassa liinalla peitettynä n. 45 min.
Leivo sämpylöitä jauhotetulla pöydällä ja kohota vielä pellillä liinan alla n. 30 min.
Voitele munalla (ja ripottele päälle halutessasi juustoraastetta). Paista 200-225'C n. 15 min.
Tavallisten juustosämpylöiden ohjeen löysin Kakkutaikurilta. Muuttelin ohjetta hieman mm. jauhojen osalta enkä myöskään laittanut pinnalle juustoa, kuten alkuperäisessä ohjeessa oli, joskin se olisi varmasti tuonut lisää makua. Itseasiassa nämä sämpylät eivät maistu kovin vahvasti juustolle, mikä ei tosin ollut tarkoituskaan.
![]() |
Gluteenittomat Juustoiset Sämpylät |
5 dl vettä
1 rkl psylliumia
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
500g (1 pkt) Semperin Fin Mix -jauhoseosta
+ Sunnuntai jauhoseosta
1,5 dl Emmental -juustoraastetta, käytin laktoositonta
2 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
Lämmitä vesi. Sekoita psyllium veteen ja anna turvota n. 5-10 min.
Sekoita
keskenään kuivahiiva, suola sekä 1/3 jauhoista ja lisää veden ja
psylliumin joukkoon, sekoita. Lisää loput jauhot osissa, taikinaa
vaivaten. Lisää lopuksi öljy ja lisää tarvittaessa jauhoja. Vatkaa
taikinaa n. 5 min. yleiskoneella, käsin kauemmin. Huomaa, että koostumus
on erilainen ja taikina jää hieman vehnätaikinaa löysemmäksi. Anna
kohota vedottomassa paikassa, liinalla suojattuna.
Muotoile
kohonneesta taikinasta sämpylöitä ja anna kohota vielä hetki. Voitele
munalla ja paista n. 225'C, kunnes ovat kypsiä (olisiko mennyt aikaa n.
20 min.?)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel