15. huhtikuuta 2013

Pehmeät Juustoiset Sämpylät

Meillä oli tänään hyvin lyhyt päivä koulussa, jonka jälkeen hoidin juoksevia asioita. Kun aikaa vielä jäi, ajattelin olla ihana sämpyläntuoksuinen tyttöystävä ja kipaisin kauppaan ostamaan mm. kuivahiivaa ja juustoraastetta, ajatuksena tehdä juustoisia sämpylöitä siiheksi kun mies tulee kotiin. Hän harvemmin kotona syö leipää - lähinnä viikonloppuisin - mutta silloin tällöin ottaa eväsleivän tai kaksi mukaan aamulla töihin. Ajattelin siis tehdä tuoreita juustoisia säpylöitä hänelle evääksi huomiseksi aamuksi.

Päätin myös ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilla gluteenittomien sämpylöiden tekoa, itseäni ajatellen. Tottapuhuen ajattelin etteivät ne onnisuisi kuitenkaan, mutta ihan hyviähän niistä tuli! Itsehän syön pääsääntöisesti gluteenitonta ruokaa, mutta pahan paikan tullen voin silloin tällöin syödä myös hieman vehnää. En siis ole keliaakikko, enkä myösään tämän uuden laihdutustrendin seuraaja, mutta mikäli en halua kärsiä vatsavaivoista ja pahimmassa tapauksessa jäädä kotiin sen sijaan että menisin töihin tai kouluun, minun on valitettavasti pyrittävä syömään pääasiassa gluteenitonta ruokaa.
   
Pehmeät Juustoiset Sämpylät (n. 13 kpl)

     5 dl maitoa, käytin laktoositonta
     1 pss kuivahiivaa
     1 tl suolaa
     1 tl sokeria
     0,5 dl oliiviöljyä
     1,5-2dl Emmental -juustoraastetta, käytin laktoositonta
     n. 4 dl sämpyläjauhoja
     n. 8 dl vehnäjauhoja

     1 kananmuna voiteluun

Sekoita sämpyläjauhot, pari dl vehnäjauhoja, kuivahiiva, sokeri sekä suola keskenään. Lämmitä maito 42'C ja lisää sekoitetut kuiva-aineet joukkoon. Lisää juustoraaste. Lisää loput jauhot osissa samalla vaivaten taikinaa, lisää myös öljy. Jatka taikinan vaivaamista vielä, monitoimikoneella n. 8 min., käsin vielä kauemmin.

Nostata taikinaa vedottomassa paikassa liinalla peitettynä n. 45 min.
Leivo sämpylöitä jauhotetulla pöydällä ja kohota vielä pellillä liinan alla n. 30 min.
Voitele munalla (ja ripottele päälle halutessasi juustoraastetta). Paista 200-225'C n. 15 min.

Tavallisten juustosämpylöiden ohjeen löysin Kakkutaikurilta. Muuttelin ohjetta hieman mm. jauhojen osalta enkä myöskään laittanut pinnalle juustoa, kuten alkuperäisessä ohjeessa oli, joskin se olisi varmasti tuonut lisää makua. Itseasiassa nämä sämpylät eivät maistu kovin vahvasti juustolle, mikä ei tosin ollut tarkoituskaan.

Gluteenittomat Juustoiset Sämpylät     5 dl vettä    
     1 rkl psylliumia
     1 pss kuivahiivaa
     1 tl suolaa
     500g (1 pkt) Semperin Fin Mix -jauhoseosta
     + Sunnuntai jauhoseosta
     1,5 dl Emmental -juustoraastetta, käytin laktoositonta
     2 rkl oliiviöljyä

     1 kananmuna

Lämmitä vesi. Sekoita psyllium veteen ja anna turvota n. 5-10 min.
Sekoita keskenään kuivahiiva, suola sekä 1/3 jauhoista ja lisää veden ja psylliumin joukkoon, sekoita. Lisää loput jauhot osissa, taikinaa vaivaten. Lisää lopuksi öljy ja lisää tarvittaessa jauhoja. Vatkaa taikinaa n. 5 min. yleiskoneella, käsin kauemmin. Huomaa, että koostumus on erilainen ja taikina jää hieman vehnätaikinaa löysemmäksi. Anna kohota vedottomassa paikassa, liinalla suojattuna.

Muotoile kohonneesta taikinasta sämpylöitä ja anna kohota vielä hetki. Voitele munalla ja paista n. 225'C, kunnes ovat kypsiä (olisiko mennyt aikaa n. 20 min.?)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel