9. tammikuuta 2014

Gluteenittomat joulutortut

Tein viime jouluna ensimmäistä kertaa joulutorttutaikinan alusta asti itse ja vieläpä gluteenittomana. Mikäli voisin huoletta syödä vehnää, olisin varmaan mennyt siitä missä aita on matalin eli ostanut pakastealtaasta valmistorttutaikinapaketin, sillä aika oli aika kortilla. Tai no, siitä missä aita on matalin, tarkoittaisi ehkä valmiiden torttujen ostamista, mutta sitä en tarkoittanut. Se olisi jo kyllä aidan kiertämistä. Oli miten oli, tuli hyviä tähtitorttuja!


Kerroin Tervetuloa Tupakeittiöön -postauksessa syöneeni vanhan työkaverini Saaran luona hyvänmakuisia gluteenittomia tähtitorttuja. Tortut eivät tosin olleet perinteisen jouluitortun mallisia enkä myöskään muistanut mistä valmistaikinasta ne oli tehty. Olin ennen joulua törmännyt Gluteenitonta leivontaa -blogissa hyvänkuuloiseen gluteenittomaan joulutorttuohjeeseen ja uskaltauduin kokeilemaan ohjeen mukaan torttujen tekekoa. Ja kylä kannatti! Blogissa on selkeät kuvalliset ohjeet. Ohjeissa taikinaa kaulitaan lehtevyyden aikaansaamiseksi n. 3-4 kertaa, mutta itse kaulitsin ehkä tuplamäärän ellen enemmänkin.

Äitini syö myös pääasiassa gluteenitonta ruokaa, aivan kuten itsekin, ja on maistanut useampia erilaisia gluteenittomia joulutorttuja pitämättä niiden mausta tai koostumuksesta. Hän yrittikin sanoa minulle, kun myöhään jouluaattoiltana (tai pikemminkin -yönä) kerroin puhelimessa tekeväni torttutaikinan joulupäiväksi, että kannattaako nyt kuitenkaan, hän kun oli jo menettänyt toivonsa gluteenittomien joulutorttujen kanssa. Olin kuitenkin jo ostanut aineet jääkaappiin odottamaan ja hirveästi himotti joulutortut. Olihan niissä hieman tekemistä ja olisihan nekin voinut tehdä jo aiemmin, mutta kun kaikkeen muuhun oli mennyt niin paljon aikaa ennen joulua, niin enhän minä ollut aiemmin niitä kerennyt tekemään.

Joulupäivänä, kun söimme meillä perheeni kanssa uunituoreita gluteenittomia joulutorottuja, ei haitannut tippaakaan että olin taikinan tehnyt. Joulutortut maistuivat itseni lisäksi jo toivonsa gluteenittomien joulutorttujen kanssa menettäneelle äidilleni, kuin myös isälleni ja veljelleni, jotka eivät normaalisti syö gluteenitonta ruokaa. Mikä menestys! Eivät nämä aivan täysin samanlaisia ole, kuin vehnästä tehdyt, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoisia, jos gluteenitonta ruokaa syö. Puolisoni ei edes maistanut niitä, hän kun ei välitä muutenkaan joulutortuista. Näitä teen ehdottomasti myös ensi vuodeksi!

Joulupöydästämme löytyi gluteenittomia joulutorttuja &
tavallisista jauhoista tehtyä suklaabostonkakkua

Suosittelen katsomaan kuvalliset ohjeet Gluteenitonta leivontaa -blogista, mutta laita silti tähän ohjeet ilman kuvia.

Ohje:

5,5 dl Semperin Fin Mix -jauhoseosta
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ksantaania
150 g voita (käytin laktoositonta)
250 g maitorahkaa (käytin laktoositonta)
1 kananmuna

150 g voita kaulintaan (käytin laktoositonta)

täytteeksi luumumarmelaadia
koristeeksi tomusokeria
 1 kananmuna voiteluun
(alkuperäisessä ohjeessa ei ollut sanottu voitelusta mitään, mutta halusin itse kuitenkin voidella tortut)

Mittaa jauhot ja muut kuiva-aineet kulhoon, sekoita.  Lisää joukkoon paloteltu voi (150g) ja nypi voi sekä jauhot murumaiseksi seokseksi. Vaivaa joukkoon kananmuna ja maitorahka, sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita kylmään ainakin pariksi tunniksi peiteltynää. (Itse käytin kelmua peittelyyn)

Muotoile kaulintaan tarkoitetusta voista litteä neliö. Tämän voi tehdä litistelemällä voita ensin pehmeämmäksi käsin ja kaulitsemalla sen jälkeen leivinpaperin välissä. Laita voi kaulitsemisen jälkeen hetkeksi pakastimeen, jotta se viilenee sopivan kylmäksi. Voi on kaulintaan parhaimmillaan n. 15-16 asteisena, Valion voiammattilaisten mukaan.

Vaivaa viilennettyä taikinaa hieman notkeammaksi käsin. Kaulitse siitä jauhoitetulla pöydällä noin sentin paksuinen neliö ja aseta voilevy taikinaneliön päälle niin, että sen kulmat osoittavat taikinaneliön tasaisia sivuja kohti. Käännä taikinalevyn reunat voilevyn päälle ikään kuin kirjekuoren mallisesti, niin että ne peittävät koko voilevyn. Painele taikina kiinni voilevyyn kämmenpohjaa apuna käytteäen. Tavoitteena olisi, että taikinaa olisi suunnilleen saman paksuinen kerros joka puolella voin ympärillä. (Taikina saattaa hieman repeillä sivuista, mutta painelin vain sivun repeämät yhteen)


Kaulitse taikinasta (suorakulmainen) "matto". Voin ei tässä vaiheessa kuulu tursuta taikinan sisältä tai rikkoa taikinaa. Mikäli näin käy, voi on ollut liian lämmintä tai liian kovaa kaulintaan ja taikinan epäonnistumisen mahdollisuus on kasvanut melkoisesti.

Suorakulmainen taikinamatto taitellaan seuraavalla tavalla:  ensin reunat taitellaan sisään, niin että ne koskettavat toisiaan, sitten taikina taitetaan vielä kaksin kerroin samansuuntaisesti, niin että jo taitellut reunat jäävät sisäpuolelle. Näin taikina on lopulta nelin kerroin.

Taittelujen jälkeen taikina kannattaa laittaa viileään hetkeksi. Noin 10 min. pakastimessa tai n. 30 min. jääkaapissa on sopiva aika.

Tämän jälkeen taikina kaulitaan jälleen matoksi, taitellaan samoin kuin edellisessä kuvauksessa eli nelinkerroin ja jäähdytetään. Kaulitseminen tehdään niin, että edellisellä kerralla pitkäksi sivuksi kaulittu jätetään seuraavalla kerralla taikinamaton lyhyeksi sivuksi (eli taikinaa käännetään 90 astetta edellisestä kaulinnasta). Tätä jatketaan kunnes taikina on käynyt kylmässä 3-4 kertaa (Itse kaulitsin tuplamäärän ellen enemmänkin) ja sen jälkeen se jätetään vielä lepäämään kylmään peitettynä tunniksi, pariksi, mielellään jopa yön yli.

Lepuuttamisen jälkeen taikina kaulitaan noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja leikataan taikinapyörällä neliöiksi (tai taikinalevystä voi ottaa myös paloja tähtitorttumuotilla, kuten itse tein ja näin oli ohjeen laatijakin tehnyt). Tortut taitellaan muotoonsa ja torttuaihiot laitetaan pakastimeen. (Laitoin pakasterasiaan leivinpaperia, torttu päälle, kansi päälle ja pakkaseen).

Ennen paistoa jäiset joulutortut voidellaan munalla ja torttutaihioiden keskelle laitetaan luumumarmeladia. Tortut laitetaan jäisinä paistumaan 225'C (uunin tulee olla täysin lämmennyt) ja paistetaan n. 15 min tai kunnes tortut ovat saaneet kauniin värin (Itselleni riitti 10 min.). Anna torttujen jäähtyä pellillä ja siivilöi pinnalle tomusokeria.

Mikäli kaikki on mennyt, kuten pitää, tortut kohoavat uunissa 2-3 kertaisiksi ja niihin tulee lehtevyyttä. Jäisenä paistamisen Gluteenitonta leivontaa -bloggaaja on huomannut edistävän lehtevyyttä, sillä on tärkeää, ettei taikinaan kaulittu voi pääse sulamaan ja valumaan pois taikinan sisältä. Jäisessä tortussa voi on takuulla kylmää ja torttu alkaa kypsyä samalla kun taikinassa oleva voi suklaa, eikä voi silloin valu pois tortusta.

Kiitos vielä Gluteenitonta leivontaa -bloggaajalle Suville, että on tämän ohjeen jakanut meidän muiden kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel