16. helmikuuta 2014

Chili con carne Mustapekka

Meidän perheessämme ei käytetä juuri koskaan valmiiksi maustettuja kermoja - ei ruoanlaitossa eikä leivonnassa. Jääkaapista saattaa löytyä ruokakermaa, kuohukermaa tai vispikermaa, mutta ne ovat käytännössä aina maustamattomia. Mikäli kermaan halutaan mansikan tai suklaan makua, se lisätään siihen itse mansikoista tai suklaasta, sipulin maku saadaan ruokaan lisäämällä sitä itseään eli sipulia ja näin toimitaan myös muiden makujen kohdalla.

Miksi?
Koska koen sen terveellisemmäksi vaihtoehdoksi.

En tietenkään voi sanoa, että koskaan ei meillä valmiiksi maustettuja kermoja käytettäisi. Vispi- tai kuohukerman kohdalla voin kyllä sanoa ei ikinä, koska maku ei ole hyvä, mutta ruokakermojen kohdalla saatan käyttää ehkä kerran vuodessa purkillisen verran valmiiksi maustettuja, yleensä ihan vain kokeilumielessä.


Tällä kertaa käytin yhden purkillisen (2,5 dl) Valion Crea ruokakerma Mustapekka pippurituorejuustoa, tehdessäni Valion ohjeella chili con carnea. Tavallisesti olemme tehneet (lue: olen tehnyt) chili con carnea ilman kermoja ja lisäämällä kaikki maut itse alusta loppuun maustamalla.

Tämä on aika kiva ohje mielestäni ja lopputulos on oikein hyvä. Aika mausteinen tosin, mutta niinhän chili con carnen kuuluukin olla, vai mitä?

Ohjeen mukaan annoksesta riittää 4-5 henkilölle, meillä se riitti ehkä enemmänkin 3 hengelle. Riippuu toki siitä, kuinka kova nälkä on ja onko muuta syötävää tarjolla. Meillä ei ollut muuta ja nälkä oli aivan kauhea.

Ohje muuttui hitusen alkuperäisestä, ei hirveästi, mutta vähän kuitenkin. Alla ohje, kuten itse tein.

Chili con carne Mustapekka

2 suurta sipulia
2 rkl Flora Culinessea
(ei yleensä käytetä tämän tyyppisiä
rasvojakaan, mutta kerran tuli pullo ostettua
jokin aika sitten, niin koitan nyt saada sen
käytettyä loppuun)
400 g naudan jauhelihaa
3 valkosipulin kynttä
loraus itse tehtyä chiliöljyä
1 lihaliemikuutio
2 dl vettä
1/2 prk tomaattimurskaa
1 prk (á 70 g) tomaattipyreetä
1 pkt kidneypapuja
(käytin GoGreen kidneypapuja, 285 g/pkt)
1 prk (2,5 dl) Valio Crea ruokakerma Mustapekkaa

Tarjoiluun riisiä ja vaikka raejuustoa.

Kuori ja silppua sipulit. Kuullota pannulla rasvan kanssa. Lisää jauheliha ja ruskista. Kuori valkosipulin kynnet ja raasta joukkoon. Kun valkosipuli alkaa tuoksua, lisää hieman chiliöljyä ja anna hieman maustua. Lisää lihaliemikuutio, vesi tomaattimurska sekä -pyre ja hauduttele kasaan hyvän aikaa. Huutele kidneypavut huolella ja lisää pannulle. Anna hetken hautua.
Kun ruoka alkaa olla valmista, lisää maustettu ruokakerma, anna porista hetken ja tarjoile keitetyn riisin ja halustettasi raejuuston kanssa, joka tasapainottaa mausteisuutta.

Ps. Ohje on laktoositon & gluteenitonEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel