24. toukokuuta 2014

Chiliöljy

Chiliöljy on mainittu muutamissa ohjeissani, mutta se on korvattavissa yleensä tuoreella tai kuivatulla chilillä. Mitä kauemmin chilit öljyssä ovat, sitä voimakkaammaksi öljy tulee ja sen tarve vähenee. Eri chililaaduilla on myös tekemistä voimakkuuden kanssa.

Omalla isälläni oli ennen aina purkissa chiliöljyä, jota hän sitten lisäsi hieman ruokaansa, esim. pasta-annosten päälle. Välillä kaksi tippaa sai melkein kyyneleet silmiin, jos chilit olivat voimakkaita ja olleet öljyssä jo jonkin aikaa. Välillä taas öljyä sai laittaa aika reippaasti, jotta sai edes pientä poltetta aikaan suussa.

Itse chilillä maustettu öljy on kyllä erinomainen mauste ja aivan älyttömän helppo tehdä (tai onko tässä edes mitään tekemistä!?). Pari kysymystä on tullut siitä, mitä chiliöljy sisältää, joten tässä teille kaikille...

Chiliöljy = chili + extra neitsytoliiviöljy

Lasipullo tai -purkki öljylle.
(tähän käy esim. vanha öljypullo, hillopurkki tms.)
Extra neitsytoliiviöljyä
Kuivattuja chilejä

Laita puhtaan purkin tai pullon pohjalle kuivattuja chilejä. Kannattaa murustella niitä käsissä hieman, jotta siemenet tulevat esille. Ne kun ovat niitä tulisimpia. Pese tämän jälkeen kädet hyvin huolella äläkä missään nimessä hiero silmiäsi ennen käsienpesua.
Kaada pullo täyteen hyvää oliiviöljyä ja sulje korkki. Heilauta muutaman kerran ylös alas ja jätä öljy maustumaan. Öljyn vahvuuteen vaikuttavat chililaatu sekä se, kuinka kauan chilit öljyssä vaikuttavat. Mitä enemmän öljyn määrä vähenee, sitä voimakkaammaksi öljy muuttuu.

Öljyä käytettäessä kannattaa varoa, ettei chiliä itseään tule ruokiin ellei halua oikein tulista ruokaa. Ja kun öljy alkaa olla vähissä, lisätään vain uutta öljyä pulloon (ja tarvittaessa chilejä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel