3. joulukuuta 2013

Rippeistä Piiraaksi



Tervetuloa Tupakeittiöön ! -postauksessa kerroin olleeni entisen työkaverini Saaran luona Tupperware -kutsuilla, jonne hän oli tehnyt mm. gluteenittoman suolaisen piirraan. Piiraspohja oli onnistunut mainiosti ja ilokseni Saara jakoi tämän ohjeen kanssani. Olen aiemmin tehnyt ihan vain muutaman kerran gluteenittoman piiraan, sillä pohja ei oikein ole koskaan onnistunut, vaan siitä on tullut todella helposti mureneva, vaikka olen pariakin eri ohjetta kokeillut. Saaran ohjeella pohjasta tulee ihanan pehmeä ja siinä on todella kiva koostumus. Suosittelen kokeilemaan!

Jääkaapista löytyi sopivasti sunnuntain ruoasta yli jäänyt palanen jauhelihaa, paprika, miniluumutomaatteja, muutama kananmuna, hitunen voita sekä laktoositon kerma, jonka parasta ennen päiväys kolkutteli jo ovella. Eipä kauaa tarvinnut miettiä, mitä niistä saisi aikaan. Olinkin jo ohjeen saatuani miettinyt koska sitä pääsisi kokeilemaan, eikä tosiaan tarvinnut kuin kurkata jääkaappiin sunnuntai-iltana ja todeta että heti maanantaina pääsee piirakkapohja testiin!

Kipaisin koulun jälkeen kaupasta puuttuvat aineet, kuten rahkan, ja lisäksi ostin vielä toisen paprikan. Kotiin tullessani tein pohjan valmiiksi jääkaappiin ja lähdin koirien kanssa lenkille.


Piiraspohja (G, L)
 
100g pehemää voita, laktoositonta
125g (1/2 prk) rahkaa, laktoositonta
1 dl raastettua juustoa
jokin kova, esim. parmesaani tms. laktoositon
3 dl gluteenittomia jauhoja
käytin Semperin Fin Mix hienoa jauhoseosta

Täyte (G, L)

loraus öljyä
1 suuri sipuli
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
100g naudan jauhelihaa
pakasteherneitä
suolaa
pippuria
muutama miniluumu-/kirsikkatomaatti
juustoraastetta
, laktoositonta 
(käytin Emmentalia, sillä siinä on sopivasti makua)
2 dl ruokakermaa, laktoositonta
1 dl kuohukermaa, laktoositonta
2 kananmunaa

Laita pohjan aineet kulhoon ja nypi taikina tasaiseksi massaksi. Muotoile palloksi ja laita jääkaappiin vetäytymään n. puoleksi tunniksi.

Silppua sipuli sekä paprikat ja laita pannulle, lorauta hieman öljyä päälle ja paista pehmeiksi. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää herneet ja anna kypsyä miedolla lämmöllä, niin että herneet sulavat ja alkavat näyttää ryppyisiltä (ovat näin mielestäni parhaimmillaan). Lisää suola ja pippuri, anna vielä hetken olla pannulla.

Rasvaa piirasvuoka ja painele piiraspohja vuoan pohjalle sekä reunoille.
Levitä täyte pohjan päälle, sekoita kermat sekä kananmunat keskenään, lisää ripaus suolaa & pippuria ja levitä täytteen päälle tasaisesti. Lisää juustoraaste ja lopuksi halkaistut tomaatit.

Paista uunin alatasolla 175'C n. 45 min.

Tarjoile raikkaan salaatin ja tuoreiden vihannesten kera.

Piiraissa pystyy hyvin hyödyntämään mm. jääkaapissa olevia yksittäisiä kananfileitä, joista ei riitä kahdelle tai edes yhdelle, tai kuten itse tein, käytin jauhelihapaketista pienen osan, joka oli jäänyt yli edellispäivän ruoasta. Myös pakkasessa olevista vajaista vihannespusseista pääsee hyvin eroon, lisäämällä ne piiraaseen, kuten itsekin tein, käyttäessäni pakkasessa olevat muutamat herneet.


Piirasta jäi täksi päiväksi parin pikku palan verran. Ne eivät olisi vieneet huutavaa nälkää, joten tein avokadosta, kurkusta ja salaattijuustosta pienen salaatin kylkeen, ripottelin päälle hieman suolaa ja lorautin vielä hyvää kreikkalaista neitsytoliiviöljyä. Lisäksi keitin pastaa ja tein sille kastikkeen pilkkomalla sipulin ja kuullottamalla sen, lisäämällä pannulle sen jälkeen muutamat hieman jo nahistuneet, mutta muuten hyvässä kunnossa olevat miniluumutomaatit halkaistuna ja antamalla niiden pehmetä. Ripaus suolaa ja valkopippuria, aavistus ruokakermaa (laktoositonta) ja lopuksi hitunen raastettua paremsaania. Sekoitetaan keitetyn, valutetun pastan kanssa kattilassa, lämpimän levyn päällä, niin että maut imeytyvät pastaan. Itsellei tein Le Veneziane Fettucce luontaisesti gluteenitonta pastaa ja miehelle ihan normaalia De Cecco Fettuccine -pastaa. Oli herkullista!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel