8. toukokuuta 2014

Vappubrunssi & Tippavohvelit

 

Vappupäivänä olisi ollut ihanaa päästä ulos piknikille. Ei välttämättä täpötäyteen Helsingin Kaivopuistoon, mutta olisi sekin toki käynyt. Olisi ollut ihanaa levittää viltti vihreän ruohon päälle ja istua siinä hyvässä seurassa ja nauttia erilaisista herkuista auringon lämmittäessä mukavasti. Ennen tai jälkeen piknikin olisi voinut kipaista myös keskustassa vapputorilla, ihan vain fiilistelemässä.

Todellisuus oli jotain muuta; räntää, rakeita ja vettä. Olimme sopineet ystäväni sekä veljeni kanssa, että he tulevat puolen päivän aikaan meille brunssille. Siirsimme kuitenkin tunnilla tapaamista, sillä väsytti aivan hirveästi ja vapputorit jäivät edellä mainitun sään ja väsymyksen vuoksi katsastamatta.
Vappubrunssila oli tarjolla tuorepuristettua appelsiinimehua, pekoniherneitä, anopin ohjeella tehtyä perunasalaattia, nakkeja, joista mainittakoot Tammisen chili-valkosipulituorenakit, joita ostin Mustapekasta, nauhdanlihasta tehtyjä ja uunissa paistettuja pieniä lihapullia, kylmäsavulohta, pekonia ja paistettuja munia, cantaloupe-melonia sekä tippavohveleita. Ai mitä? No tippavohveleita. Tippavohvelit ovat siis tippaleipiä, joista ei tullutkaan tippaleipiä vaan jotain tippaleivän ja vohvelin välimaastoa muistuttavaa herkkua; pehmoisia uppopaistettuja gluteenittomia herkkuja.Tippavohvelit


Itse en välitä tippaleivistä, mutta puolisoni pitää niistä. Ajattelinkin sitten esinmmäistä kertaa kokeilla itse tehdä tippaleipiä. Tarkoitus oli tehdä tippaleivät vehnäjauhoihin, mutta epähuomiossa käytinkin gluteenittomia jauhoja, ajattelin sitten ettei sillä ehkä niin väliä. Tippaleivistä ei kyllä suoraan sanottuna ollut tietoakaan, kun herkut olivat valmiita. Ulkonäkö muistutti vain aavistuksen tippaleipää, mutta pienen googletuksen ja vapun jälkeisen kauppareissulla tehdyn tutkimuksen perusteella gluteenittomat tippaleivät eivät ole aivan saman näköisiä kuin vehnästä tehdyt. Minun tippaleivät olivat myös kovin pehmoisia, mutta ehkä pidempi paistoaika olisi muuttanut lopputulosta. Itselleni kyllä nämä tippavohveleiksi nimeämäni herkut maistuivat mainiosti ja pääsevät varmasti ensi vuonnakin osaksi vappuherkkuja. 

 

2 kananmunaa
1 rkl sokeria

1/2 sitruunan kuoriraaste

1 dl maitoa

2,5 dl gluteenittomia jauhoja

1 tl leivinjauhetta

hyppysellinen suolaa


Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään. Vispaa kananmunia hetki ja lisää kaikki aineet munien joukkoon, vispaa aineet sekaisin. Laita massa pursotinpussiin.

Kuumenna öljy kattilassa. Muodon aikaansaamiseksi voi apuna käyttää esim. ananaspurkkia, josta on poistettu sekä pohja että kansi ja joka on pesty ja kuivattu huolellisesi. Kuuman öljyn sekaan ei saa joutua vettä, joten purkki on hyvä kuivata huolella tai vaikka pestä esim. edellispäivänä. Aseta ananaspurkki kattilaan ja pursota pienissä erissä renkaan sisään massaa. Ennen tippavohvelin kääntämistä, siirrä esim. haarukkaa apuna käyttäen tippavohveli ympäriltä ananaspurkki pois ja käännä sitten tippavohveli ympäri, kun se on saanut hieman väriä paistopuolelta. Kun tippavohveli on kypsä, ota se esim. reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle jäähtymään. Talouspaperi auttaa imemään rasvaa, jotta lautanen ei lainehdi rasvassa.

Kun tippavohvelit ovat jäähtyneet, sihtaa päälle tomusokeria ja herkuttele.


Muistettavaa uppopaistettaessa

Älä koskaan kuumenna öljyä liian kuumaksi/ kiehuvaksi.

Varo veden joutumista öljyn sekaan.
Pidä aina lähellä kattilan kantta sekä sammutuspeitettä, siltä varalta että öljy syttyy palamaan.
Palava öljy tulee sammuttaa tukahduttamalla.
Palavaan öljyyn ei missään nimessä saa heittää vettä!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel