3. elokuuta 2014

Gluteeniton Tallinna

Matkasimme puolisoni kanssa heinäkuun lopulla Tallinnaan pariksi yöksi ja yövyimme Meriton Grand Conference & Spa Hotellissa. Olemme aiemminkin yöpyneet samaisessa hotellissa, mutta siitä on useampi vuosi aikaa. Ellen aivan väärin muista, hotelli oli tuolloin vastikään avattu ja tein saman vuoden aikana peräti kaksi reissua samaan hotelliin.

Meriton Grand Conference & Spa Hotel

Aiemmat kokemukseni Meriton Grand Conference & Spa Hotellista ovat olleet aavistuksen paremmat kuin mitä tällä kertaa. Olemme aiemmin saaneet hotellihuoneen avaimet jo heti hotellille saavuttuamme, mutta tällä kertaa saimme odottaa avaimia useamman tunnin eikä kukaan tiennyt vielä klo 16 että koska hotellihuoneemme saadaan siivottua. Aluksi sanoivat, että siinä menee tunti, mutta ei tunti riittänyt mihinkään.. Päivä oli todella kuuma ja itselläni oli tietenkin pää todella kipeä. Hotellin sisätiloissa ei ollut vapaita paikkoja, missä odottaa huoneen vapautumista, joten saimme odotella ulkona. Lopulta klo 16 pintaan hotellivirkailija suostui vaihtamaan hotellihuoneemme toiseen ja pääsimme vihdoin lepäämään hetkeksi ennen kuin lähdimme kiertelemään kauppoja ja syömään. Hotellihuone oli ylimmässä kerroksessa ja hotellihuoneen ilmastointi siinä säässä sopi itselleni mainiosti. Emme kumpikaan jaksaneet valittaa tyjentämättömistä roskiksista, mutta totesin että ensi kerralla taitaa olla paikallaan kokeilla toista hotellia.

Näkymä hotellihuoneen ikkunasta

Tämä oli ensimmäinen matkani Tallinnaan täysin gluteenittomana. Ennen matkaa olin kysellyt erilaisia suosituksia Tallinnan gluteenitonta ruokatarjontaa koskien muilta gluteenitonta ruokavaliota noudattavilta. Olin myös lähettänyt sähköpostia muutamaan jo itselleni aiemmin tuttuun ravintolaan, kysellen heidän gluteenittomia sekä laktoosittomia ruokavaihtoehtojaan.

Meriton Grand Conference & Spa Hotelli oli yksi näistä paikoista, joihin olin sähköpostia laittanut. Kyselin sekä suomeksi että englanniksi hotellin aamiaistarjoiluista ja niiden gluteenittomuudesta ja ilmaisin haluni varata mahdollisesti hotellihuoneen heiltä. Kukaan ei vastannut sähköpostiini. Lopulta kuitenkin varasimme huoneen kyseisestä hotellista ja laitoin varauksen jälkeen toistamiseen viestiä hotellille. Totesin, etten ollut saanut vastausta aiempaan viestiini ja että varasimme kuitenkin huoneen heiltä. Ilmoitin tulo- ja lähtöpäivämme ja toivoin heillä olevan itselleni jotain gluteenitonta aamiaista. Ei vastausta.

Hotellin aamiainen oli omasta näkökulmastani katsottuna aika surkea, mutta riippuu toki mistä pitää. Gluteenitonta leipää sai pyytämällä, mutta se kaipasi mielestäni paahtamista, joten tein niin että paahdoin sen samassa paahtimessa missä gluteenipitoisetkin leivät paahdetaan. Tätähän eivät yleisesti ottaen esim. keliaakikot voi edes ajatella tekevänsä ja todellisuudessa voisi omallakin kohdalla olla hyvä, jos olisin vielä tarkempi tällaisissa asioissa. Kyselin myös aamiaistarjoilujen muutamista ruoista niiden gluteenittomuudesta ja laktoosittomuudesta, mutta kukaa ei oikein osannut vastata. Söin itse sitten paahdetun leivän päällä kananmunaa, kurkkua ja tomaattia sekä makeana versiona erilaisia mermeladeja. Juomisiksi join teetä.

Elevant


Ensimmäisenä iltana kävimme syömässä itselleni jo ennestään tutussa Vanhassa kaupungissa sijaitsevassa intialaisessa Elevant -ravintolassa. Elevantiin olin aiemmin laittanut sähköpostia koskien gluteenittomia ja laktoosittomia ruokavaihtoehtoja, sillä aiemmin minun ei ole tarvinnut miettiä moisia, ja sain todella ripeästi vastauksen. He vastasivat, että käytännössä kaikki annokset ovat gluteenittomia - ainoastaan leipä olisi eri. Laktoosittomanakin oli mahdollista saada annoksia, mutta ei kaikkia. Suosittelivat keskustelemaan asiasta tarjoilijan kanssa.

Kun saavuimme Elevantiin, varmistin vielä gluteenittomuuden ja tilasin currykanaa. Voi luoja, en millään muistanut että se oli niin tulista vaikka olen sitä aiemminkin syönyt. Puoliso tilasi butter chicken -annoksen, joka taas ei ollut läheskään yhtä tulista. Leipänä puoliso sai ihanaa naanleipää, jota en tietenkään voinut enää itse syödä, ja minulle tuotiin gluteeniton ja maidoton "leipä", joskaan ei sitä leiväksi mielestäni voinut kutsua. Ohut ja rapea se oli, tasapainotti tulisuutta ja maistui hyvälle. Suosittelen lämpimästi Elevantia! Voisin nimetä sen suosikkiravintolakseni Tallinnassa.

Chicken Curry
Gluteeniton ja maidoton leivän korvike

Butter Chicken
Naanleipä

St. Patrick's

Seuraavana päivänä kierreltiin kaupoissa, kunnes yhtäkkiä iski hirveä nälkä. Ystäväpariskuntamme pitää St. Patrick's nimisestä ravintolasta kovasti ja käy kyseisessä paikassa käsittääkseni aina syömässä, jos Tallinnaan ovat matkalla. Niinpä mekin suuntasimme sinne. Saimme ruokalistat ja kysyin tarjoilijalta annosten gluteenittomuudesta, johon sain vastaukseksi, että ei tiedä ovatko uuniperunat gluteenittomia. No mites kastike? Eipä tiennyt siitäkään. Puolisoni ehti jo tilata annoksen ja pyysin sitten ystävällisesti tarjoilijalta, josko joku muu osaisi vastata annosten gluteenittomuudesta, hän kun ei asian selvittämiseksi mitään tehnyt. Pian hän palasi ilmoittaen uuniperunoiden olevan gluteenittomia, kastikkeista ei ollut tietoa ja ehdotti josko ottaisin liha-annoksen pelkällä lihalla ja uuniperunalla. Ööh... Juu, ei kiitos! Sanoin selaavani vielä hetken ruokalistaa. Kun tarjoilija tuli hetken päästä takaisin, kiitin ja totesin että emme jää syömään jos itselleni ei ole muita vaihtoehtoja kuin uuniperuna ja pala lihaa. Annoksen mukana tulee ilmeisesti myös salaattia ja ehkä jossain toisessa tilanteessa tämäkin vaihtoehto olisi itselleni kelvannut, mutta jos he ravintolassa ovat noin tietämättömiä siitä, mitä annos oikeasti pitää sisällään eivätkä saa edes aikaiseksi tarkastettua asiaa ilman että sitä erikseen pyytää, hankin ruokani muualta. Enpä ole aiemmin tainnut jo pöytään istuttuani kävellä ravintolasta ulos, mutta ei kyllä suoraan sanottuna hävettänyt pätkän vertaa.

Amarillo

St. Patrick's ravintolasta lähdön jälkeen oli aivan huutava nälkä. RUOKAA ÄKKIÄ !! Ihmettelemme aina sitä, miksi suomalaisten matkatessa Tallinnaan he menevät Amarilloon syömään. Amarilloja on Suomessakin ja Tallinnassa saa todella paljon parempaa ruokaa halvempaankin hintaan jostain sellaisesta ravintolasta mitä Suomessa ei ole. Ja arvatkaa mitä!? Päätimme mennä suoraa päätä Amarilloon, kun kuljimme sen ohi. Tiesimme sieltä saavamme gluteenitonta ruokaa ja nälkä oli niin kova, että en jaksanut miettiä enempää.


Istuimme pöytään ja saimme ruokalistat. Samalla tarjoilija ilmoitti ruoissa meneävn tunnin verran. Sanoimme jäävämme odottamaan - eikä siinä lopulta aivan niin kauaa mennyt. Olisin tilannut hampurilaisen gluteenittomana, mutta vaikka ruokalistassa kerrottiin että hampurilaiset saa gluteenittomana, ei niitä kuulemma heidän ravintolassaan saa. Tarjoilijakin ihmetteli miksi se siellä listassa vieläkin lukee. Lopulta tilasin Hill Billy's Country Chickenin vaihtaen uuniperunan ranskalaisiin ja pyytäen annoksen ilman ananasta. Annos oli hintavampi, kuin edellispäivän Elevantin annos, eikä mielestäni mitenkään verrattavissa siihen. Elevantin ruoat ovat vaan niiiin hyviä!

Hill Billy's Country Chicken ilman ananasta ja uuniperunan tilalla ranskalaiset.


Daube

Alkujaan meidän piti mennä illalliselle ravintola Daubeen, joka sijaitsee Vanhassakaupungissa. Olemme olleet siellä aiemminkin - ehkä vuosi takaperin  - puolisoni sekä hänen muutaman ystävänsä kanssa ja muistelisin kaikkien olleen tyytyväisiä ruokiinsa. Ainakin itse olin. Vinkin ruokapaikkaan sain sattumalta Kakkuhelmen Pialta, joka oli itsekin käynyt siellä syömässä Tallinnanreissullaan.

Ennen tämänvuotista heinäkuista matkaamme olin laittanut Daubeen sähköpostia gluteenittomista ja laktoosittomista ruokavaihtoehdoista, johon he vastasivat että onnistuu ja pyysivät ilmoittamaan ruokarajoitteista tarjoilijalle. Meillä kuitenkin kävi niin, että ei sitten mentykään syystä eikä toisesta syömään toisena iltana, joten Daubee ja sen gluteenittomat annokset jäivät seuraavaan reissuun odottelemaan.

Muita vinkkejä

Viru-keskuksessa sijaitsevassa Rimissä oli konditoriatuotteita myyvällä tiskillä myynnissä gluteenittomia suklaakakkupaloja.

Parissakin Wayne's Coffeessa oli jotain mantelikakku- sekä Daim-kakkupaloja gluteenittomana myynnissä.

Viking Linella olisi ollut buffetissa melkein kaikki ruoat sekä gluteenittomia että laktoosittomia. Lisäksi ainakin yhdessä kahviossa oli myynnissä gluteenittomia yksittäin pakattuja muffinsseja, keksejä ja leipiä.

Tallinnassa reissatessaan kannattaa huomioida, että G / L ym. ruokarajoitteita koskevat merkinnät voivat olla ravintolasta riippuen ruokalistaan merkattu joko tarkoittamaan sitä, että ruoka on gluteeniton tai että annos sisältää gluteenia. Kannattaa siis olla tarkkana!

Vinkkejä koskien Tallinnan gluteenitonta tarjontaa sain muutamasta Facebookin ysteisöstä, mutta nämä jäi tällä kertaa testaamatta:

Restoran Talukôrts
"Hyvää gluteenitonta ja henkilökunta mukavaa."


Von Krahli Aed sekä Vegan Restoran V
"Tallinnassa Vanhassa Kaupungissa Rataskaevu kadulla on kaksi hyvää ravintolaa ihan virekkäin, joissa saa gluteenitonta (ja laktoositonta) ja selkeästi merkitty listaan. Ja ruoka molemmissa tosi hyvää."

Oliver
"Ihan hyvää perusruokaa. Ei mitään kauhean eksoottista, mutta palvelu oli hyvä. Lapsiperheelle hyvä valinta."Lisää gluteenittomia ravintola- ja hotellivinkkejä otetaan vastaan seuraavia kertoja varten!2 kommenttia:

  1. Kiitos ihanainen näistä vinkeistä. Uutta tietoa minullekin löytyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Maiju ja mukavaa jos löytyi uutta tietoa!

      Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel