17. tammikuuta 2014

Pulled Pork eli Nyhtöpossu

Pulled pork on tämän hetken kuumimpia ruokatrendejä. Maustamistapoja on useampia, mutta perusidea on sama: Alhaisessa lämmössä pitkään kypsytettyä porsasta, jonka lopputulos on niin murea, että sen voi repiä käsin tai haarukkaa apuna käyttäen palasiksi tai tarkemmin ottaen suikaleiksi. Joillekin pulled porkia tutumpi nimitys saattaa olla nyhtöpossu. Huhujen mukaan suomenkielinen nimitys on saanut alkunsa Campasimpukka -blogista.


Olen alkusyksystä asti halunnut tehdä tätä herkkua kotona, mutta aina se on jäänyt. Joulukuun alussa ostin itse itselleni joululahjaksi kauan himoitsemani Iittalan Sarpaneva valurautapadan ja päätin, että joulukiireiden jälkeen on viimeistään pakko tehdä pulled porkia tällä padalla.

Edellisviikonloppuna vihdoin oli aikaa ja kävin ostamassa porsaan kassleria. Pisteet Jumbon K-Citymarketin lihatiskin nuorelle miesmyyjälle, aina yhtä mukavan ja asiantuntevan oloinen. Arvostan asiantuntevia ja palvelualttiita myyjiä palvelutiskien takana, sillä se ei todellakaan ole mikään itsestään selvyys, ellei nyt Kauppahalliin ole menossa. Tiski oli muutenkin todella hyvän näköinen ja kysyessäni kasslerin alkuperää, kertoi myyjä että kaikki tuotteet yksittäisiä broilerinkoipia lukuun ottamatta oli suomalaista. Niinpä matkaan lähti n. 900 g suomalaisen porsaan kassleria.

Olin jo jonkin aikaa katsellut erilaisia pulled pork ohjeita. Aika moneen tuli siirappia sekä fariinisokeria ja tietenkin suolaa. Niistä siis lähdettiin liikkeelle ja muuten maustoin, miten itsestäni tuntui sopivalta. Itse lisäsin vielä vettä, mutta sitä ei läheskään kaikkii ohjeisiin tullut.

Liha:
n. 900 g porsaan kassleria

Pintaan:
2 kukkurallista rkl fariinisokeria
1/4 tl savustettua paprikajauhetta
rouhittua suolaa
rouhittua mustapippuria
valkopippuria

Lisämausteeksi:
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
rouhittua suolaa
1 punainen chili

Pataan lisäksi:
4 rkl siirappia
1 l vettä
loraus soijakastiketta


Sekoita kulhossa fariinisokeri, paprikajauhe, suola, mustapippuri ja valkopippuri ja hiero kunnolla kasslerin pintaan.

Kuori sipulit, halkaise ne ja paloittele puolikkaat kahteen- kolmeen osaan, koosta riippuen. Kuori valkosipulit ja halkaise ne. Laita kaikki sipulit kulhoon, jossa sekoitit mausteseoksen, lorauta päälle oliiviöljy ja rouhi lisää suolaa. Poista chilistä kanta ja halkaise se, kaavi siemenet pois ja lisää sipuleiden kanssa kulhoon, sekoita. Pane osa sipuleista paistopussin (tai missä ikinä marinoitkaan) pohjalle, sujauta kassleri pussiin ja lisää loput sipulit päälle. Sulje pussi tiukasti kiinni ja laita kulhoon, kulho jääkaappiin. Anna maustua yön vuorokauden. Voit käännellä pussia kerran- pari maustumisen aikana.


Ota kassleri ulos jääkaapista muutama tunti ennen uuniin laittoa.

Laita liha ja mausteet pataan. Lisää siirappi, vesi ja lorauta soijakastiketta. Kansi kiinni ja pata uuniin 125'C n. 5 tunniksi, jätä jälkilämpöön hautumaan vielä muutamaksi tunniksi. Pulled porkia voi tehdä myös esim. tavallisessa uunivuoassa.

Revi possu palasiksi, käsin tai haarukkaa käyttäen. Nostettaessa lihapalaa padasta, huomaa sen jo murenevan kuin itsestään. Tämä on maultaan hyvin neutraali. Ensi kerralla olisi tarkoitus kokeilla jotain hieman mausteisempaa versiota.


Pulled pork nautittiin avohampurilaisina, jotka koottiin seuraavalla tavalla:

hampurilaissaämpylä TAI gluteeniton hampurilaissämpylä
paistolientä siveltynä hampurilaisen sisäpinnoille
paistettua sipulia
cheddar -juustoa
majoneesia
pulled porkia
bbq-kastiketta
coleslawta

Lisänä valmisranskalaisia, joille dippeinä bbq-dippi sekä itse tehtyä majoneesia.



2 kommenttia:

  1. Onko tämä tehtävä kaslerista vai sopiikohan tähän mikä vain possun osa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Pulled porkiin käytetään yleensä kassleria tai porsaan lapaa. Mitään kovin vähärasvaista ruohon osaa ei ole suositeltava käyttää :)

      Pikaisella googletuksella löysin HK:n sivuilta pätkän tekstiä, jonka suora lainaus kuuluu näin:
      "Pulled Pork - eli revitty possu - on aikaavievä mutta helppo liharuoka. Raaka-aineeksi sopii oikeastaan mikä tahansa pitkää kypsennysaikaa vaativa liha, tosin kaikista vähärasvaisimpia ruhonosia ei kannata pelkästään käyttää. Rasva antaa tälle liharuoalle mehevyyttä ja lisämakua."

      Tsemppiä ruoanlaittoon :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel